Sint-Christoffelbasiliek

Place Charles II
6000, Charleroi
+32 (0) 71 86.14.14 www.paysdecharleroi.be Frans Add to Cart 
Commercial Descriptions

In 1666 hebben de Spanjaarden nog maar net het fort van Charleroi opgericht of het wordt het daaropvolgende jaar al ingenomen door de Fransen. In 1667 geeft Lodewijk XIV het bevel een garnizoenskapel te bouwen, die aan sint Lodewijk is gewijd. Deze kapel wordt vanaf 1669 de parochiekerk. In 1722 wordt de kerk aan Sint-Christoffel gewijd die vroeger werd vereerd in de kapel van het gehucht Charnoy, dat bij de bouw van de vestingstad verdween.

Van 1955 tot 1958 worden onder leiding van architect Joseph André indrukwekkende verbouwingswerken uitgevoerd. Vanaf dan ligt een nieuwe kerk over de oude. Het resultaat ziet eruit als een centraalbouw overdekt met een koepel, een typische bouwstijl voor een gedenkteken. Joseph André streefde naar "een overeenstemming van ritme en afmetingen tussen de oude gedeelten en het nieuwe werk", waarbij hij zich liet inspireren door de Byzantijnse kunst.

De aankleding bestaat volledig uit een verklaring van Bijbelteksten die werden gekozen na de gewelddadige gebeurtenissen in Europa in het midden van de 20ste eeuw.

Het mozaïek in het koor is een uniek werk in België. Het is een kunstwerk van Jean Ransy dat is uitgevoerd door het huis Orsoni uit Venetië. Het werk heeft een oppervlakte van 200 m2 en bestaat uit een miljoen vierkantjes van gekleurd glas of die bedekt zijn met een flinterdun laagje bladgoud. Het illustreet de tekts van de Apocalyps van de heilige Johannes.

Geleide bezoeken :

De Sint-Christoffelbasiliek ligt in het hart van het historische stadscentrum en vormt een niet te missen halte op uw ontdekkingstocht door Charleroi.

De toeristische dienst van Charleroi stelt u voor dit opmerkelijke gebouw onder begeleiding van een gids te ontdekken.

Tijdens dit bezoek zult u nog meer tumultueuze bladzijden uit onze geschiedenis omdraaien, die met namen als Vauban, Lodewijk XIV, Jourdan en Napoleon onlosmakelijk verbonden is aan Frankrijk. U ontdekt de volledige diepgang en schoonheid van het mozaïek, het uitzonderlijke werk van Jean Ransy.
U kunt de kerk van onder tot boven verkennen via de weergangen aan de binnen en buiten kant. Dankzij deze gang van een meter breed kunt u volledig rond de koepel lopen, van waaruit u een prachtig uitzicht hebt op Charleroi.

Groepsbezoeken worden op afspraak geregeld.

Photos
Videos
Choose Distance
Hide Map